Népzene

A magyar és az európai népek zenei fejlődése hosszú múltra tekint vissza. Változatos megoldásokkal csalogattak ki hangokat és dallamokat a hétköznapi használati tárgyakból, majd később a mesterek és tervezők által megálmodott tervek alapján gyártott gyári hangszerek vették át egyre jobban a szerepet.

Hangszerüzletünkben megtalálható népzenei hangszerek közül néhány:

Citera, mely magyar népi húros hangszer, és pengetéssel szólaltatható meg.

A kolompot nemcsak a legelő állatok nyakába akasztják, hanem zenei effektek megszólaltatására is használják. Az acélból készült kolomp tompa, éles hangot is ad.

A kereplő fából készülő hangszer, erős, kattogó hangot ad. Eredetileg madárriasztó funkciója is volt.

A különféle nagyságú (száncsengő, facsengő, és nyeles csengő) és hangzású csengőt tánchoz és régizenében ritmusadóként használják.

A harmonika Európa szerte elterjedt billentyűs hangszer, mely összetett zenekari hangzás megszólaltatására alkalmas. Készül billentyűs és gombos változatban. Világhírűek az olasz és német harmonikák pl. Scandalli, Bugari, Lanzinger, stb. márkák.

A szájharmonika, más néven herfli vagy pofagyalu, kis méretű hangszer. Kromatikus vagy diatonikus kivitelben készül. A fém lamellák mozgatásával változik a hangmagasság.

A népi hegedűt, népi brácsát, népi bőgőt a népzenében is használják.

A körtemuzsika –az okarina egyik fajtája- agyagból kiégetett vagy körtefából faragott tojás/ ovális alakú hangszer. Fogástáblázat segít a hangszeres tanulásban. Középkori vásárokon árusok árulták, a mai napig népszerű.

A dorombot a szájunkkal, nyelvünkkel szólaltatjuk meg, közben ujjunkkal pengetjük.

Kövess minket Facebookon

Kapcsolat

Cím: 1024 Budapest, Fény u. 15.
Telefon: +36-1-316-0100
E-mail: info[kukac]victoriamusic.hu

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek
 10-18 óra
Szombat: 10-13 óra (szeptembertől)

Firss nyitvatartás a Facebook oldalon és telefonon is.

Elérhetőségünk

terkep1